SÜRMENE PİDESİ
Sürmene’ye has pidede kullanılan malzemeler yöresel tercih edilmekte olup Sürmene’ mize özgü müthiş bir lezzet sunmaktadır. Peynirlisi, kıymalısı ve kuşbaşılı olmak üzere farklı çeşitleri mevcut olup damak tadınıza uygun lezzeti seçebilirsiniz.
KUYMAK
Tereyağı, mısır unu ve yöresel peynirimizin buluştuğu kuymakta tereyağı yerine kaymakta tercih edilebilir. Her öğün tüketilebilen doyurucu olması yönüyle de tercih edilen yiyeceklerimizden olup Sürmene’ de mutlaka denenmesi gerekenler arasında yerini almıştır.
KARA LAHANA YEMEĞİ
Lahanaların doğranarak mısır unu ve barbunya(bulgur,pirinç,mısır) ile harmanlayarak özellikle hayvansal yağ(kuyruk) ile kavrulmuş olarak servis yapılan baharat olarak biber kullanılan yemeğimizin çorbası ve katı olarakta (Huliya) tüketimi mevcuttur. Mısır ekmeği ile de birbirini tamamlayan lezzetlerdir.
MISIR EKMEĞİ
Buğdayın yetişmediği yöremizde temel besin maddesi mısır olması sebebiyle ekmek yapımında mısır unu kullanılmıştır. Eskiden evlerde açık ocakların altındaki bilegi (tepsi) içinde yapılan mısır ekmeği günümüzde fırınlarda yapılmaktadır. Süt, yoğurt ve mıhlamanın lezzetine lezzet katar.
KARALAHANA SARMASI
Etli ve etsiz olarak yapılan kara lahana sarması ayrıca yöremize özgü olarak mısır ve pirinç yerine yarma(kırılmış mısır) kullanılarak da yapılmaktadır.
KAYGANA (SEBZELİ KREP)
Temel olarak kreple aynı olan farkı sadece içine taze soğan, maydanoz ve dereotu gibi yeşil bitkilerin bir araya gelmesiyle yapılan lezzetti tatlarımızdandır.
CİRAHTA
Sulu ve mayalanmış hamurun yağda kızartılması ile hazırlanan cirahta üzerine şeker serpilerek de yenilebilir.